Back to Brits

Acest articol a fost scris de ALEX LEO ŞERBAN şi a fost publicat în revista ELLE, noiembrie 2003

Filmul britanic se intoarce in Romania printr-o noua selectie – datorata aceluiasi Mihai Chirilov – luna aceasta.

Dupa maratonul-mamut de anul trecut, care oferea cam de toate pentru toti, 2003 vine cu un program women-friendly care cuprinde mai putine pelicule, dar majoritatea de, cu si despre femei. Veteranul Mike Leigh (Secrets and Lies, vazut acum doi ani) este prezent cu ultimul sau film, All or Nothing, aratat la Cannes in 2002. Un film trist despre vecini proletari si problemele familiale din fiecare gospodarie; nimic nou pe frontul de Est (London) – dar interpretarile sint, ca de obicei, impresionante, cu citeva portrete de femei care vor ramine pe retina oricarui cinefil.

Magdalene Sisters, filmul unui actor (Peter Mullan), a fost premiat (Leul de aur la Venetia in 2002) si deja aratat la Festivalul de la Cluj anul acesta; povestea, bazata pe fapte reale petrecute in Irlanda in urma cu 40 de ani, este de-a dreptul incredibila – tinere consi­derate „nedemne“ de catre familiile lor sint inchise intr-o manastire-inchisoare, puse sa trudeasca pe brinci si aproape sa moara de foame! –, dar actritele sint, inca o data, formidabile si dorinta spectatorilor de revansa este, in final, satisfacuta.

O regizoare cu mare cota, Lynne Ramsay, este si ea prezenta cu cel mai recent film al sau, Morvern Callar, iar Anita and Me – dupa romanul autobiogra­fic al unei tipe – promite sa intereseze nu doar feministele... Mult mai amuzante se anunta: The Calendar Girls – tot dupa o poveste reala: niste gospodine trecute de mijlocul vietii hotarasc sa apara goale intr-un ca­lendar... si o fac, ele reusind sa vinda, in SUA, mai multe calendare decit Britney Spears!!! –, cu (printre altele) Helen Mirren (intotdeauna gata sa-si dezveleasca bustul si celelalte...), si apoi foarte simpaticul Bollywood Queen – poveste in ritm de R&B despre visarile „à la Bollywood“ ale unei fatuci (pentru ce este Bollywoodul si manifestarile sale, vezi articolul „India Cool“ de acum doua numere).

Tot un film cu multe femei este In America, scris de regizorul Jim Sheridan in colaborare cu fiicele sale. In fine, Live Forever este un documentar care nu trebuie ratat despre ce inseamna „cool Britannia“, cu citeva dintre cele mai influente trupe britanice: Blur, Pulp, Oasis... Asadar, „Festivalul filmului britanic“ se anunta pasionant pentru: femei, barbatii care iubesc femeile si femeile & barbatii care vibrea­za pop & cool.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu