Planeta Bs. As. (6) {Obiecte y obiceiuri (2)} [FOTO]

Acest articol a fost scris de ALEX LEO ŞERBAN şi a fost publicat pe site-ul LiterNet, ianuarie 2010

*În weekend, oraşul e pustiu.

*Cîte un jogger hotărît, cîte-un homeless amărît, unul alergînd, celălalt stînd...

* În schimb, Plaza Dorrego ("inima" San Telmo-ului, la două străzi de mine) e un furnicar de turişti mergînd în pas de melc şi căscînd ochii la mărfurile artizanale înşirate pe jos.

* San Telmo-ul este plin de prăvălii vechi, ateliere de reparat orice, cu maşini de cusut ancestrale hîrîind într-un colţ. Aproape că te aştepţi să dai peste sifonerii şi subsoluri cu "remaieze" aplicate, aplecate migălos peste ciuperci de lemn, sub becul unei veioze, ca-n Bucureştiul de altădată (anii '60)!

* Vechea Bibliotecă naţională (unde a fost director Borges) este pe strada Mexico, tot în San Telmo. Acum este Centrul naţional al muzicii.

*Noua Bibliotecă este în Recoleta, o clădire rebarbativă ca un buncăr cocoţat pe stabilopozi de beton. Dar în spatele ei este un mic parc dedicat lecturii...

* Los porteňos citesc pe unde apucă, iar numărul librăriilor este neverosimil: cîte două-trei la fiecare două-trei străzi!

* "Crăciunul" este o glumă, pentru că aici, în decembrie, e plină vară. Dar oamenii-şi pun, conştiincioşi, brazii artificiali în holurile blocurilor, iar primăria aşează un oribil brad alb-murdar în plin centru, lîngă Obelisc. Acesta este protejat (?) cu garduri metalice, iar un el şi o ea, bodyguarzi lălîi şi lenţi, îl păzesc.

* Sînt scoase de la naftalină şi diverse iesle, în mărime naturală, şi plantate în scuaruri. E comic: nu poţi să nu te gîndeşti că vaca placidă de mucava, aşezată lîngă pruncul Isus, Maria & Iosif, este împrumutată de la vreo parillada (= restaurant specializat în grătare din carne de vită) din împrejurimi şi că, oricum, o pune o vacă bethleemică, oricît de "canonic-corectă", în patria fripturilor de vită e ca un îndemn la blasfemie...

* Apropo: la Bs. As. am văzut cele mai lungi cozi la restaurante!

* "El Desnivel" este luat cu asalt seara, în special de turişti. "Desnivel"-ul este varianta mai populară (local rustic, mese cu muşama, grătarul la vedere) a fiţosului "La Brigada" (tot din San Telmo), unde nu intri decît cu rezervare (şi cu atitudinea aferentă). Dar nici la "Desnivel" n-are rost să încerci înainte de 19.30, pentru că personalul încă deretică...

* Restaurantul meu preferat este "Juana M", din Retiro. Este mai exclusivist decît "La Brigada", dar şi mult mai informal. A fost "descoperit" de tinerii trendy, care i-au adus şi pe părinţii lor. Seamănă cu un loft newyorkez, cu tablouri de artişti-studenţi pe pereţi, gastronomie simplă dar savuroasă şi preţuri rezonabile(*). Iar Juana Marty (59 de ani, dar nu-i dai mai mult de 45!) este minunată - un geniu al matematicii (ne informează A Hedonist Guide to Buenos Aires) care, după crahul din 2001, s-a reorientat - împreună cu soţul ei Enrique ("Quique"), inginer half-British - înspre gastronomie, făcînd din cele două restaurante (cel din Retiro şi cel din San Isidro, o banlieue şic) o afacere de succes, care acum se va extinde spre Miami.

(*) Juana a inclus în meniul salad bar-ului (care e free) "salata à la Leo" cu surimi şi portocale ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu