Un film finuţ ["Atonement"]

Acest articol a fost scris de ALEX LEO ŞERBAN şi a fost publicat în Libertatea, februarie 2008

Remuşcare, ecranizarea romanului Ispăşire al lui Ian McEwan (comic, nu?), este un film de gagici. (Gagici culte!) Ce e un "film de gagici culte"?

În primul rînd, e musai să fie după un roman, preferabil european... Bifat! Apoi, personajul principal musai să fie (tot) o gagică... Bifat! În fine, dacă intervine şi un război, acela musai să fie locul de unde nu se întoarce "El", pentru ca gagica să plîngă (alături de celelalte gagici din sală), să aibă remuşcări şi să ispăşească...

În filmul lui Joe Wright nu e doar o gagică, ci-s trei: personajul principal (Briony Tallis) este interpretat de trei actriţe diferite - ultima fiind Vanessa Redgrave. Briony este, la început, o fetiţă cu o imaginaţie bogată care "pune de la ea" atunci cînd o vede pe sor-sa (interpretată de Keira Knightley), la fîntînă, alături de drăguţul ei (James McAvoy). Surorile Tallis sînt trăiesc într-un ditamai castel, fîntîna e de fapt un havuz, iar drăguţul e pui de servitor, dar asta nu schimbă datele fundamentale ale pildei: mărturisind strîmb (şi cine nu crede un copil?!), Briony distruge viaţa surorii şi a iubitului ei; ajunsă scriitoare, va încerca să "ispăşească" aceasta minciună prin scris; bătrînă, într-un studio de televiziune, va mărturisi că are o mare "remuşcare" pentru ceea ce a făcut, blabla. (Ca bonus, are şi-un cancer...)

Remuşcare (al cărui atu nr. 1 este imaginea spectaculoasă semnată de Seamus McGarvey) seamănă, pînă la un punct, cu o altă ecranizare britanică - Mesagerul; dar numai la suprafaţă. Pentru că ceea ce, în filmul lui Losey scenarizat de Pinter, era sugestie, aici este deget în ochi; ceea ce, în ecranizarea din 1970, era îndrăzneală, aici este pelteluţă banală; şi ceea ce ardea ecranul, prin interpretările lui Julie Christie şi Alan Bates, aici te face să caşti în faţa lui Keira Knightley şi a băiatului McAvoy... Nu este artă, ci artizanat: o melodramă împachetată în hîrtie de la Barnes & Noble - la noi, asta s-ar "traduce" printr-un bibelou kitsch cumpărat de la Cărtureşti.

Remuşcare poate mulge toate Oscarurile posibile şi smulge lacrimi tuturor gagicilor culte, e doar un film "finuţ".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu