Rămas bun

Aceste rânduri au fost scrise de Dragoş BUCURENCI pe blogul său, 11 aprilie 2011

Pretențios și fragil ca o dantelă, așa vreau să mi-l aduc aminte. Leo și-a decupat viața din locuri, stări, secvențe, parfumuri, filme, cărți, muzică și prieteni. A avut curajul să aleagă mereu așa cum i-a dictat propriul gust, iar din asta i-a ieșit un colaj spectaculos: o viață ca un film de artă, în care frumosul și imperfectul au jucat împreună într-o peliculă memorabilă.

A avut umori, țâfne, încăpățânări ca toți oamenii, dar și le-a consumat cu un verb mereu deștept și cu o ironie șfichiuitoare (într-un ceas polemic, m-a comparat cu salata rucola – nu știu să fi citit vreodată o invectivă mai simpatică).

A trăit fără rezervă și fără plasă de siguranță și mai mereu cu câțiva ani înaintea timpului său. Jurnalismul personal pe care-l practica prin anii ’90 la Dilema poate să pară astăzi la ordinea zilei, dar în anii aceia era o avangardă temerară. Puțină lume l-a crezut când și-a luat adio de la profesia de critic de film și de la România, dar a ținut să ne arate, cu zâmbetul pe buze, că știa și de această dată ce face. A spus “nu” convenționalului chiar și la vârsta la care mulți s-ar fi bucurat să culeagă roadele anilor nonconformiști trăiți până atunci.

Era o apariție iconică în scris ca și în realitate. Avea un stil inconfundabil fără să pară niciodată strident, “căutat” sau “trendy”. Prima apariție în dicționarul românesc de neologisme a adjectivului “cool” ar fi trebuit însoțită de fotografia pe care i-a făcut-o editorul de street fashion al Time Out-ului newyorkez.

Mulțimea de prieteni și de admiratori care l-au îndrăgit spune totul despre cine a fost Leo. Avea o personalitate caleidoscopică și o cultură răvășitoare. Mă simt privilegiat pentru că l-am cunoscut și pentru felul în care mi-a colorat viața.
«Am rămas un agnostic, mi se pare poziția cea mai rezonabilă și de bun-simț, cred că ateii – “convinși” că “nu există Dumnezeu” – dau dovadă de aceeași aroganță, auto-amăgire și naivitate ca și cei care cred că există.»
Alex. Leo Șerban

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu