Alex Leo Serban !1959-2011) RIP

Aceste rânduri au fost scrise de Valery OISTEANU pe blogul său de pe site-ul Reţeauna literară, 10 aprilie 2011
 
Leo mi-a fost un amic deosebit, un om special cu un suflet nelinistit. Cu toate ca se simtea ca acasa la Lisabona, Buenos Aires si la New York cel mai bine se simtea cu prietenii la Comana, in casa si compania lui Gellu Naum. Un ginditor fara frontiere,cu o vedere polydimensionala, un cetatean al lumii intelectuale si subtil pedante, sensibil si autentic.

Nu e cum spunea HRP o masura a normalitatii, ci dinpotriva, el era masura geniului, a zimbetului atoatestiutorilor (ce surid si tac) a risului ironic al avant-gardei. Va ramine in memoria noastra nu ca scriitor sau critic(cu toate ca a scris patru carti si a tradus vre-o sase), caci facea haz de “authorlic” ,ci ca un suflet romantic si singuratec care se preumbla pe lume si se oprea la templele culturii.

Leo a creat un narativ de deschidere spre west si spre avant-garda literara universala, de teatru si de film. Citeodata opozitia bohemei Bucurestene impotriva proletcultismului se exprima prin vocea intelectualilor cosmopoliti din care facea parte fara sa se alature. Eu cred ca suprarealistii si avantgardistii au fost o forma clara de disidenta romina impotriva “colectivismului” si ramine inca pina in present pe acelasi front! In 2000 Leo s-a autoexclus din Uniunea Cineaștilor din România și din Asociația Criticilor de Film Români.

Imi amintesc bine fotografiile lui inedite si luate din ochiul artistului ce suprapune viata si visul (Bu York & Newcharest (Centrul Cultural Român New York, 1999, la care i-am scris recenzia, Balkon, 2000). Leo era un om unic ca spirit, un poet maudi(a debutat in 1976,cu un poem la Chicago Review), un aristocrat bohemian, o voce originala, pe care o poti recunoaste imediat, modesta dar atotcuprinzatoare. Locuind intr-o garsoniera mica, nu departe de casa poetului Octavian Goga (1881–1938), avea geamuri spre lumea larga si spre lumea interioara care era si mai larga! Sufletul sau va ramine in gradina lui! Odihneste-te in Pace draga prieten!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu