Bibliocalia

Acest articol a fost scris de ALEX LEO ŞERBAN şi a fost publicat în revista ELLE, februarie 2003

Dupa ce a primit marele premiu al Fundatiei Ano­nimul (100 de milioane de lei), Usa interzisa a devenit cartea-eveniment a anului 2002

Comentata, de unii, ca o „tradare“ a filozofiei pentru literatura, iar de altii ca o „impacare“ a filozofului Gabriel Liiceanu cu literatura, Usa interzisa este o carte frumoasa – fara a fi calofila – pentru ca are curajul de a vorbi despre sufletul unui om (Liiceanu) care se-ntimpla sa fie si filozof.

Tot Liiceanu – de asta data ca editor – este la originea celui mai frumos album aparut anul trecut in librarii: cel intitulat Transit, cuprinzind fotografiile lui Cosmin Bumbut. Bumbut nu mai are nevoie de prezentare, mai ales pentru cititorii ELLE-ului (este, cu siguranta, cel mai celebru fotograf de moda din Romania), insa, tocmai pentru cei care nu-i cunosteau decit aceasta fata a activitatii sale, imaginile adunate in albumul publicat de Humanitas pot fi o revelatie – caci el se dezvaluie ca un adevarat poet al „scrisului cu lumina“.

Fotografiile (toate, in alb-negru si infatisind gari, peroane si terasamente cotropite de zapada, in care singurele semne de viata sint oamenii si aburii de la locomotive) se constituie intr-un fel de „iernar“ mobil-imobil – sau, cum scrie Liiceanu, intr-o „didactica a trenului romanesc“...

Editura Paralela 45 a scos pe piata un alt volum-eveniment: Calea Searpelui, cuprinzind un manuscris inedit ramas de la Gellu Naum. Aparut in conditii grafice remarcabile, este poate cel mai secret, mai inclasabil si mai tulburator text al marelui poet – o cale a initierii pentru „the happy few“. In cazul lui Serban Foarta (alt singular poet ezoteric) este greu de spus care carte a sa este „cea mai frumoasa“; in orice caz, volumul aparut la Editura Vinea – Spectacol cu Dimov, cuprinzind si desenele autorului – este in sine „un spectacol“!

Necunoscuta (avind in vedere ca este la debut), Marina Dumitrescu a scos la editura Aritmos un splendid volum de poezii intitulat Caiet roman, ilustrat cu 13 acua­rele ale regretatului Horia Bernea. In fine, deloc ilustrat, dar beneficiind de o coperta somptuoasa, „bildungs­romanul“ Viata secreta a lui Salvador Dali – aparut la editura EST – este un „prequel“ obli­gatoriu pentru cei care au savurat Jurnalul unui geniu...!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu