Fraţii & înfrăţiri

Acest articol a fost scris de ALEX LEO ŞERBAN şi a fost publicat în revista ELLE, noiembrie 2001

Prin prezenta, declar noiembrie luna Angliei. Dovezi: cele trei volume ale Trilogiei inelelor de J.R.R. Tolkien (Editura RAO) si cele trei volume-fenomen ale seriei Harry Potter de J.K. Rowling (Editura Egmont).

Eu zic sa le citesti cit mai repede, altminteri adaptarile lor cinematografice or sa te cam ia prin surprindere.

Aventurile orfanului Harry, un baietel de 11 ani care descopera ca are darul vrajitoriei, le vei ispravi cit ai zice „matura“, si n-o sa mai faci parte din rindul „incuiatilor“ (asa sint numiti in carte cei care nu stapinesc stiinta magiei, iar in realitate – cei ce nu stapinesc vocabularul harry-potterian).

Cu cele aproape 1.500 de pagini ale „inelelor“ e posibil sa te-apuce Craciunul; secretul e sa citesti snur cartea intii (volumul „Fratia inelului“), cea din care afli cum stau lucrurile si cu hobbitii, si cu elfii, si cu tinutul Mordor, si cu cele 9 inele...

Ia-ti totusi liber de la lectura intre 2 si 8 ale lunii si ponteaza „Zilele filmului britanic“. Regizat de un clipangiu cu cota (Jonathan Glazer i-a facut lui Jamiroquai „Virtual Insa­nity“), Sexy Beast incepe cu un barbat ars de soare (Ray Winstone) savurind un cocteil & linistea ce inconjoara superba-i vila spaniola.

Taman cind zici ca nu se-ntimpla nimic, din virful muntelui se rostogoleste un bolovan urias care-l rateaza la mustata si face pleosc in piscina! Nu e singurul „bolovan“-surpriza al acestei editii (ar mai fi nudurile lui Ewan McGregor in The Pillow Book sau scenele de sex din Intimacy).

Daca totusi crezi ca ce-i prea multenglezesc strica, pasionantul blockbuster francez Fratia lupilor te-asteapta la cotitura. De unde si paradoxul lunii: francezul, frate cu englezul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu